روستای طهمورثات
روستا طهمورسات جزء دهستان رودشت شرقی بوده و فاصله آن تا مرکز دهستان (کفران و فارفان) ۳ کیلومتر و تا مرکز بخش شهر ورزنه ۲۲ کیلومتر و تا شهر اصفهان ۹۰ کیلومتر و دارای ۷۲ خانوار و جمعیتی معادل ۳۱۳ نفر میباشد.
آثار تاریخی بازمانده این روستا شامل قلعه تاریخی کوچک و بزرگ طهمورثات و خانههای داخل قلعه میباشد که در قدیم محل سکونت کدخدا یا خان روستا بوده است.
1- قلعه اکبر خان طهمورثات:
تاریخ ساخت این قلعه به دوره قاجاریه برمی گردد و بانی آن اکبر خان میباشد. این قلعه دارای ۶ برج دیده بانی و یک شاه دژ در وسط میباشد. ارتفاع برجها حدود ۷ متر و ارتفاع دیوار ۵/۴ میباشد. کل این مجموعه مساحتی بالغ بر ۵۰۰۰ متر مربع را شامل میشود. این قلعه متشکل از ۵ منزل اربابی بسیار زیبا می باشد که آنها از سایر قلعههای دیگر منطقه متمایز کرده است. چرا که رعایت اصول معماری و تقارن در تمام زوایای آن به چشم میخورد.
ورودی قلعه در میانه ضلع شرقی و کوچه مبتدی به آن رو برو و در یک خط راست حکایت از تقسیم قلعه به قطعات تقریباً یکسان را دارد. واقع شدن شاه دژ در انتهای کوچه و در وسط قلعه و معماری متمایز آن از سایر برجها گویی انسان را به مرکز کنترل و فرماندهی قلعه فرا میخواند که اصول حفاظت در آن خوب رعایت شده. چرا که از چهار سو تحت حمایت برجهای اطراف قرار میگیرد و از رو برو و در فاصله مناسب ورودی قلعه را کنترل مینماید. رعایت مسائل رفاهی (گرمایشی و سرمایشی) و امکان ورود به شاه دژ از پشت بام هر دو منزل جانبی امکان استمرار نگهبانی و امداد را فراهم نموده است.
منازل اربابی طهمورثات در قالب یک قلعه به شکل ذیل کنار هم انتظام یافته است.
در ابتدای ورود به قلعه چهار سردر زیبا و نسبتاً متفاوت نظر بیننده را ربوده و نهایتاً بر سردر منزل اصلی قلعه که دقیقاً زیر شاه دژ قرار دارد متمرکز مینماید. این سردر که با قاب بندی و تغییر سطح بسیار زیبایی آرایش یافته همانند تاجی است که بر سر فرماندهی قلعه قرار گرفته است.