کنار منزل یوسفی ورزنه (موزه مردمشناسی) یک مغازه به شکل سنتی دیده میشود که همان آهنگری سنتی است. استفاده از ابزار و وسایل قدیمی جهت کاربر روی فلزات و چوب از نکات قابلذکر آن میباشد. دم آهنگری قدیمی، رندهها و ارههای دستی وسایلی است که هنوز جای خود را به فن و رندهها و ارههای برقی نداده است.
آقای صالحی پیر مردی است که هرروز صبح در آهنگری خود حاضرشده و تعمیر و ساخت ابزاری مثل بیل و کلنگ، داس، تخت و نردبان و ساخت بسیاری از وسایل قدیمی که در حوصله نسل جوان نمیگنجد و مقرونبهصرفه نمیباشد را انجام میدهد آقای صالحی میبایست قبل از تاریک شدن آهنگری را تعطیل کند چون از وجود برق خبری نیست.
انسان از گذشته دور و از زمانی که به کشاورزی مشغول شد یا در کنار چشمه و یا در کنار رودخانه به فکر استفاده و مهار آب افتاد. چشمهها به لحاظ اینکه در سطح زمین جریان داشت تنها زحمت هدایت…
اقامتگاه سنتی چاپاکر در شهر تاریخی ورزنه و محله چاپاکر و نزدیک برج کبوتر خانه ورزنه واقع می باشد. این خانه دوره پهلوی توسط آقای رضا خلیلی ورزنه مرمت و پذیرای علاقهمندان به طبیعت کویر می باشد.
در ۲ کیلومتری شرق ورزنه امامزاده شاه زینالعابدین مدفونشده است. براثر شجرهنامهای که در این امامزاده نگهداری میشود نسبت این امامزاده به ترتیب صفحه بعد به امام جعفر صادق میرسد: «زینالعابدین ابن علی بن محمد بن احمد بن عیسی بن…