رباط شاه عباسی ورزنه یکی از یادگارهای عهد صفوی به شمار میرود که دارای پلانی دو ایوانی است. این رباط با مساحت حدود 900 مترمربع بخش غرب حصار شهر ورزنه و در کنار دروازه دیزی قرار دارد. رباط شاه عباسی ورزنه پلانی بسیار زیبا و شبیه به کاروانسرای برسیان دارد. تا جایی که میتوان گفت معمار هر دو بنا یکی بوده است. این رباط را به محمد علی بیک نسبت میدهند که احتمال دارد از ساختههای محمد علی بیک صفوی بوده باشد.
پلان کلی کاروان سرا شاه عباسی ورزنه شامل دو ایوان در سمت شمال و جنوب میباشد. ایوان شمالی در مقابل سردر ورودی قرار دارد و ایوان جنوبی در مقابل فضایی گنبدی شکل قرار دارد. البته اگرچه سقف آن تا حد زیادی تخریب شده است اما به جرعت میتوان گفت که زیباترین بخش کاروانسرا است.
دور تا دور حیاط کاروانسرا شاه عباسی ورزنه حجرهها قرار دارند. در سمت شرق و غرب هر کدام 5 حجره و در دو سمت شمال و جنوب 4 حجره قرار دارد. جمعاً رباط شاه عباسی ورزنه دارای 18 حجره برای اسکان مسافرین میباشد. دور تا دور کاروانسرا فضایی پشت حجرهها شتر خان وجود دارد که ورودی آنها از چهارگوشه حیاط است. در چهارگوشه کاروانسرا فضای شتر خان به فضایی مربع با چهار ستون در وسط آن تبدیل میشود.
مسجد حاجی کفران با مساحتی در حدود ۱۶۰ مترمربع و دارای ابعاد طول ۱۹ و عرض۱۱ و ارتفاع ۶ متر مشتمل بر دو شبستان کوچک و بزرگ است . مسجد حاجی کفران توسط دو ورودی در شمال و شرق به…
در ورزنه و مناطق اطراف آن با وجود آنکه کشاورزی رونق چشمگیری دارد اما از صنایع بزرگ خبری نیست. اما آنچه در اینجا توضیح مختصر آن ضروری به نظر میرسد راجع به صنایع دستی به ویژه صنعت فرش و قالی…
بافت پارچه بهصورت سنتی در ایران دارای سابقهای بسیار طولانی است. این صنعت در ورزنه که مواد اولیه آن با کشت پنبه به راحتی در دسترس بوده رواج و رونق قابلتوجهی داشته است. در طول زمان بهتناسب کاربرد آن اسمش…