در فاصله ۲۵ کیلومتری از حاشیه شرقی تالاب گاوخونی یک پدیده طبیعی بنام غار گاوخونی قابلمشاهده است. غار گاوخونی در دستهبندی جزء غارهای انحلالی محسوب شده و توسط اهالی بومی ورزنه در چندین سال قبل کشف گردیده است.
این غار توسط گروه غار نوردی نقشجهان بهصورت تخصصی با سرپرستی آقای منصوری تحت یک برنامه اکتشافی مورخ ۹۴/۲/۱۰ مورد بازدید و ارزیابی قرار گرفت. جنس غار از سنگآهک و سنگ نمک تشکیلشده و عامل ایجاد آن حرکت آب بهطرف پایین و شیب تالاب گاوخونی بوده است. دهانه ورودی غارها یک شکاف عمودی به عمق تقریبی ۱۰ متر شروعشده و پس از یک راهرو کوتاه با یک شیب عمودی دیگر با عمق تقریبی ۳ متر به یک تالار وارد میشود.
درمجموع، این غار از چندین تالار بزرگ تشکیلشده و در قسمتی از دیواره آنکه تقریباً روبروی راهرو ورودی قرار دارد. یک حفره قابلمشاهده است که پس از طی مسافتی در آن به شعبههای مختلف تقسیمشده و انتهای آن مشخص نیست. ضمن اینکه به خاطر تنگ بودن حفره امکان عبور برای انسان وجود ندارد. این غار می تواند کمک شایانی به مطالعات تالاب گاوخونی در زمینهٔ زمینشناسی و وضعیت آب و هوایی آن بکند که تاکنون در این خصوص مورد بررسی کارشناسان قرار نگرفته است. پیمایش غار با لوازم مخصوص غار نوردی و فقط توسط گروههای تخصصی غار نوردی و کوهنوردی امکانپذیر میباشد.
آسیاب شتر: وجود سازههای قدیمی با معماری خاص با کارکرد تبدیل حبوباتی مثل (گندم، جو، ارزن) به آرد وگرفتن روغن از دانه های روغنی در بیشتر نقاط ایران قابلرؤیت میباشد. شناخت انسان از حبوباتی مثل گندم که سابق به شکل…
کاروانسرای قلعه خرگوشی: در بیابان های یزد، کاروانسرای سنگی زیبایی قرار دارد که از روزگار صفویان تا به حال، پا برجا مانده است. کاروانسرای شگفت انگیزی به نام قلعه خرگوشی که بنای استوار و سنگیاش را باید در 30 کیلومتری…
سایت تفریحی واحه در 10 کیلومتری جاده ورزنه به حسن آباد در کنار تپه ماسههای ورزنه واقع است. سایت تفریحی واحه مجهز به رستوران، شربت خانه، رصد خانه (در حال راه اندازی) و 12 سوییت جهت اسکان مسافرین (در حال…