ورودی خانه ریاحی که دارای یک در چوبی بزرگ و سردر خشتی زیبایی است که وارد یک هشتی میشود. در داخل هشتی سه درب وجود دارد که هریک ورودی خانهای محسوب میشود. پس از درب ورودی خانه ریاحی محوطهای مسقف وجود دارد که یک راهرو ورودی باریک ما را به حیاط اصلی خانه راهنمایی میکند. در کنار این راهرو دربی به داخل حیاطی کوچک باز میشود که این حیاط شامل یک اتاق پنج دری با تزئینات و مشبکهای گچی و خورشیدیها و یک اتاق کوچک در مجاورت آن با پستو خانه دیده میشود. اما پس از گذشتن از راهرو و وارد شدن به حیاط اصلی در ضلع شمالی بنا ساختمانی دو طبقه مشاهده میشود که طبقه پایین آن شامل زیرزمینها و مطبخ و در طبقه بالایی ایوانی بلند و زیبا شامل یک اتاق پنج دری با شیشهای رنگی و معرق کاریهای زیبای چوبی بر روی آن و سقف ضربی در وسط و دو اتاق سه دری در ارتفاعی بالاتر در مجاورت آن که در انتهای آن دو پستوی کوچک نیز تعبیه شده وجود دارد.
در طرفین ضلع غربی و شرقی حیاط و در مجاورت اتاقهای سه دری در ارتفاعی نسبتاً بالاتر دو اتاق کوچک که با یک درب به ایوان باز میشود. احتمالاً از مکانهای خصوصی افراد خانواده است دیده میشود . از خصوصیات این بنای تاریخی حالت قرینه اتاقها هست بهطوری که در وسط ایوان یک اتاق پنج دری بزرگ (تالار) با طاق نمای زیبای ایوان و در طرفین آن و در ارتفاعی نزدیک به 5/0 متر بلندتر دو اتاق سه دری و دارای پستو خانه که توسط یک درب چوبی مشبک به تالار متصل میشود وجود دارد و باز در طرفین این اتاقهای سه دری دو اتاق کوچکتر و باز در ارتفاعی بالاتر دیده میشود. در زیر تمام مساحت این اتاقها زیرزمین بزرگی تعبیه شده که استفادههای گوناگون مانند سرداب، انبار آذوقه و مطبخ از آن میشده است.
این بنای تاریخی واقع در بافت قدیم شهر و با شماره 14180 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. متأسفانه این بنای زیبا و منحصر به فرد طی سالیان اخیر به دلیل بیتوجهی مالکین و مشکلات مالی و بودجهای اداره کل میراث فرهنگی استان در حال نابودی است.
باغ میر در کنار قلعه قدیمی شهر با وسعتی حدود 10000 متر مربع واقع گردیده است. سال 1285 ه ق به دستور میرزا ابوالحسن خان سرتیپ، فرزند دوم حاج میرزا آقا ساخته شد. (میرپنج یا میرپنجه در نظام دورهٔ قاجاریه،…
فروردین و اردیبهشت که میشود، کمکم عشایر آن نصرآبادی به فکر کوچ به سمت مناطق سردسیر همچون: همگین، نقنه، بروجن و آن اطراف و هرجایی که بتوانند مرتعی برای گلهی خود بیابند میافتند. عشایر نصرآباد که گلههای میش وبُزه خود…
مشخصات عمارت چهار صفه حسین آباد جرقویه: بزرگان و پیران قدمت بنا را بالغبر ۳۰۰ سال میدانند. این بنا منتصب به حاج علی قصاب که سردسته تیراندازان حسینآباد در زمان فرمانروایی ملاعلی خان میرپنج بوده است میباشد که در اواخر…