مسجد سادات هرند

مشخصات مسجد سادات هرند:

تاریخ ساخت مسجد سادات هرند مربوط به چند دوره است و متأخرترین دوره آن مربوط به دوره صفوی می‌باشد. این مسجد در دوره‌های بعدی با توجه به تغییر جهت قبله مسجد بخش‌هایی به آن اضافه شده است. این مسجد دارای دو شبستان می‌باشد که یکی در کد ارتفاعی ۱، ۴۰ متر و دیگری در کد ارتفاعی ۱، ۷۰ متر قرار گرفته که از سمت شرق بنا دارای ورودی و سر دری به ارتفاع ۸، ۵۰ متر است. همچنین یک ورودی دیگر از سمت شمال دارد که با سر دری به ارتفاع ۷ متر ایجاد شده است و یک ورودی هم از سمت حیاط شبستان بالا به آن اضافه شده است.

شبستان زیر زمینی نیز دارای دو ورودی در کنار همین دو ورودی می‌باشد. شبستان تابستانی دارای ۶ ستون به ابعاد ۱، ۷۰ در ۱، ۷۰ متر می‌باشد. پوشش‌ها کجاوه‌ای و کلمبو با ارتفاع زیاد می‌باشند. محراب این شبستان دارای تزیینات مقرنس می‌باشد که در بالا به وسیله مشبک‌های آجری به ارتفاع ۱، ۵ متر، نور و تهویه هوای این شبستان صورت می‌گرفته است. در شمال این شبستان اتاقی به ابعاد ۳، ۵۰ در ۴، ۹۰ متر قرار گرفته است.

اتاقی نیز در کنار این فضا وجود دارد که در گذشته به عنوان مکتب خانه بوده و هم اکنون انبار مسجد است. یک طاق نیز ورود را به دیوارهای این شبستان تکیه داده است. شبستان زیر زمینی دارای تعداد ۸ ستون به ابعاد ۱، ۹۰ در ۱، ۹۰ متر و تعداد ۱۱ طاق چشمه می‌باشد و طاق‌های چهار بخشی آن‌ها دارای نورگیری است که به‌وسیله سنگ مرمر پوشیده شده است. سنگ‌نبشته‌ای نیز در این فضا نصب است که تاریخ ۱۰۷۶ ه.ق را نشان می‌دهد. محراب زیر زمین فاقد تزیینات است و تنها با یک پله پایین نشسته است و در بالا دارای طاق‌نمایی ساده‌ای است.

در ضلع غربی مسجد نیز انباری به ابعاد ۲، ۵۰ در ۶، ۷۰ متر وجود دارد که ورودی آن از کوچه پشت مسجد است. رواق‌هایی در ضلع شرقی و جنوبی بنا وجود دارد که حکم پشت‌بند برای طاق‌های رفیع بالا را داشته است ضمن آنکه مرکز محله نشیمنگاهی برای ساکنین محله بوده است.

مسجد سادات هرند در گذشته در سمت شمال که اکنون زمین خالی است متصل به گذری بوده که از چهار کوچه می‌آمده، و در فصل تابستان روی بام شبستان زیر زمینی و بام این گذر نماز برگزار می‌شده است که اکنون دیواری آجری و ایجاد یک ورودی جدید جای آن را گرفته است و در کنار آن یک حمام نیز قرار داشته که بعداً خراب شده است.

mosque sadat harand 1 - مسجد سادات هرند
mosque sadat harand 2 - مسجد سادات هرند

مقالاب مرتبط

منزل داراب قرهی

منزل داراب قرهی

commentبدون دیدگاه
معرفی منزل داراب قرهی: این خانه دارای پلانی به شکل مربع مستطیل و در یک اشکوب بنا شده است. فضاهای خانه داراب قرهی در چهار جبهه حیاط مرکزی آن شکل گرفته‌اند. ورودی خانه شامل سردری با قوس هلالی و یک هشتی درزمینهٔ…
khaksar harand 1 - خانه خاکسار هرند

خانه خاکسار هرند

commentبدون دیدگاه
مشخصات بنا: خانه خاکسار هرند دارای قدمت بیش از ۲۰۰ سال بوده که تا ۳۰ سال پیش متعلق به فردی به نام خاکسار بوده است. هرچند او نیز بنا را از شخص ثالثی خریداری نموده ولی شهرت بنا در میان…
آب انبار محله پایین قهی

آب انبار محله پایین قهی

commentبدون دیدگاه
مشخصات آب انبار محله پایین قهی: با توجه به نحوه معماری آب انبار محله پایین قهی مربوط به دوره قاجار می‌باشد و بنا بر آنچه از اسناد تاریخی بر می‌آید در دوره ناصرالدین‌شاه قاجار ساخته شده است. با توجه به…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.