با توجه به شواهد موجود، شالوده مسجد جامع قهی به چند صد سال پیش میرسد و دوره بندی بنا نیاز به مطالعه و بررسی بیشتری دارد. آنچه مسلم است شبستان جبهه شمالی مربوط به دوره قاجار است، اما قدمت شالوده اصلی بنا در جبهه جنوبی بیشتر است. در ضمن منبری در مسجد وجود دارد که با توجه به نحوه ساخت و همچنین طبق روایت قدمت آن به ۶۰۰ تا ۷۰۰ سال پیش میرسد. همچنین در گوشه شمال شرقی بنا بر روی آجر تاریخ ۱۳۸۰ ق حک شده است که احتمالاً تاریخ تعمیرات و الحاق قسمتهای دیگر مسجد جامع قهی بوده است.
مسجد جامع قهی دارای گنبد خانه و فضاهای جانبی و شبستان ستون داری است که نسبت به صحن در سطح پایینتری قرار گرفته است. بنای اولیه مسجد به صورت تک شبستانی بوده که شبستان ستون دار جبهه شمالی در دورههای بعد به آن الحاق شده است. دسترسی مسجد به خارج از طریق سردر سادهای صورت میگیرد که نمایی با قوس جناغی دارد و تکلفات مساجد دوران صفویه و قاجار در آن به چشم نمیخورد و تنها دو سکو در طرفین آن تعبیه شده است.
راهرویی با پوشش طاق و تویزه سر در را به صحن مستطیل شکل مسجد متصل میکند. گنبد خانه و شبستان اصلی مسجد جامع قهی در جبهه جنوبی صحن واقع شده، فضای داخلی گنبد خانه توسط دو قوس به صورت ۵ و ۷ در طرفین به دو فضا ارتباط مییابد که دارای پوشش طاق و چشمه است و کار بندی سادهای دارد.
شبستان جبهه شمالی پایین تراز سطح صحن قرار گرفته است. این شبستان ستون دار دارای پوشش طاق و چشمه است که نورگیرهایی مربع شکل دارد. همچنین از اختلاف جزئی صحن و بام شبستان شمالی برای تعبیه پنجره هایی جهت تهویه هوای شبستان و نور گیری بیشتر از آن استفاده شده است.
محراب بسیار سادهای نیز با قوس هلالی در میانه ضلع جنوبی این شبستان واقع شده است جبهههای شرقی و غربی به صورت متقارن در دو سوی صحن نماسازی شده است. دو راه پله در دو گوشه شمال شرقی و شمال غربی دسترسی شبستان ستون دار را به صحن مسجد میسر میسازد. در جبهه شرقی برف اندازی وجود دارد که بر اثر مرور زمان و عدم رسیدگی دیوارهای آن تخریب شده است. در قسمت غربی نیز یک ورودی دیگر با سقف گهوارهای مسجد را از طریق یک گذر به مرکز روستا متصل میکند.
نمای داخلی مسجد بهصورت جرز و دهانه با قوس جناغی در جبهه جنوبی و قوسهای هلالی شرقی و غربی است. نمای مسجد توسط آجر کاری به شیوه خفته وارسته و کاشیهای مربع شکل فیروزهای رنگ در قسمتهایی از پشت بغلها تزیین یافته است.
مشخصات خانه تقوی: خانه تقوی بهصورت گودال باغچه و در دو اشکوب بنا شده است و آب قنات روستا از میان گودال باغچه میگذرد و فضاهای اصلی شامل تالار سه دریها، مطبخ و غیره در چهار جبهه بنا واقع شدهاند.…
برج بزرگ اژیه با مساحتی در حدود 500 متر مربع به شکل مدور بنا شده است. برج در دو اشکوب و دارای ارتفاع 25 متر و از نوع برجهای گروه 6 می باشد. قطر میله مرکزی 5/5 متر و قطر…
اقامتگاه سنتی قهی واقع در روستای تاریخی قهی که فاصله آن با شهر تاریخی ورزنه 37 کیلومتر میباشد. فاصله روستای قهی تا مرکز استان یعنی اصفهان 70 کیلومتر میباشد. امکانات اقامتگاه سنتی قهی در حد خانه محلی می باشد. لارم…