با توجه به شواهد تاریخی و سبک معماری، این بنا مربوط به دوره قاجار میباشد و مالک آن آقای امین اله قرهی میباشد که از قرار، مدتی کد خدای روستا بوده است.
خانه امین اله قرهی بهصورت حیاط مرکزی و در یک اشکوب بنا شده است و شاخه هایی از قنات روستا از داخل این خانه عبور میکند. فضاهای مختلف معماری در سه جبهه این بنا شکل گرفتهاند. سردر ساده با قوس و تاج هلالی شکل بدون تزیین در ابتدای ورودی قرار دارد. بعد از سر در ورودی مستطیل شکل با طاق کلیل وجود دارد که در دو طرف آن چهار طاقچه بلند جهت استراحت و توقف افراد متفرقه در مواقعی که به داخل خانه دعوت نمیشدهاند، تعبیه شده است.
همچنین دو در ابتدای ورودی دسترسی به طویله و فضاهای جبهه شرقی را میسر میسازد. نور گیر چند ضلعی بزرگی نیز در وسط طاق کلیل نور هشتی را تأمین میکند. هشتی از طریق راهروی شیب داری با پوششش طاق و چشمه به حیاط راه مییابد. حیاط مستطیل شکل خانه در سه جبهه ساخت دارد و دسترسی به آب قناتی که از وسط حیاط میگذرد توسط سه پله به بخش میانی که حدود یک متر پایینتر است امکان پذیر است.
تمام اتاقها در سه جبهه دارای قوس هلالی هستند در جبهه شرقی یک ایوان با طاق کلیل و جود دارد و فضاهایی شامل اتاقها، انبار و مطبخ در این ضلع واقع شدهاند. در گوشه جنوب شرقی راهرویی با سقف طاق آهنگ وجود دارد که توسط دری به یک انبار متصل میشود. جبهه غربی قرینه جبهه شرقی است.
یعنی ایوان و اتاقهایی با سقف کلیل و راهرویی در میانه ضلع که این قسمت را به باربند متصل میکرده است و در حال حاضر انتهای آن مسدود و قسمت پشتی به فروش رسیده است. در جبهه شمالی سه دری هایی با پوشش طاق و چشمه وجود دارد که همگی دارای طاق و طاقچه بلند هستند و نمای بیرونی آنها به صورت قوس هلالی است. در جبهه جنوبی فضایی وجود ندارد و این جبهه از جهت تقارن با دیگر قسمتهای بنا به صورت جرز و دهانه با قوس کلیل نما سازی شده است. پوشش نما به صورت کاهگل است غیر از ایوان جبهه شرقی که پوششش گچ اندود شده است. از اره ها در قسمت حیاط و هشتی به شیوه خفته راسته آجرکاری شده است.
مشخصات خانه تقوی: خانه تقوی بهصورت گودال باغچه و در دو اشکوب بنا شده است و آب قنات روستا از میان گودال باغچه میگذرد و فضاهای اصلی شامل تالار سه دریها، مطبخ و غیره در چهار جبهه بنا واقع شدهاند.…
مشخصات مسجد جامع هرند: این بنا بهمنظور برگزاری نماز جمعه در کنار خانه امام جمعه هرند ساخته شده و در حقیقت بعد از مسجد جامع اصلی و قدیمی هرند دومین مسجد جامع شهر هرند بوده است. این مسجد دارای دو…
مشخصات آب انبار محله پایین قهی: با توجه به نحوه معماری آب انبار محله پایین قهی مربوط به دوره قاجار میباشد و بنا بر آنچه از اسناد تاریخی بر میآید در دوره ناصرالدینشاه قاجار ساخته شده است. با توجه به…