با توجه به مشخصات خانه غفوری ورزنه و تحقیقات محلی و سبک معماری قدمتی 200 ساله (اواخر دوره قاجار) برای بنا تعیین میگردد.
خانه غفوری با مساحتی در حدود 1300 متر مربع بنا شده است. فضاها در چهار جبهه حیاط مستطیل شکل خانه و در یک اشکوب چیده شدهاند. ورودی خانه در گوشه ضلع جنوب غربی واقع شده و شامل هشتی است که توسط راهرویی طویل به گوشه ضلع غربی متصل میشود. جبهه زمستان نشین در شمال حیاط جای دارد و مشتمل بر تالار مستطیلی و دو اتاق در طرفین است.
بخش تابستان نشین خانه در ضلع جنوبی شامل تالار چلیپا شکل و دو اتاق سه دری طرفین آن است. ارتفاع در این قسمت بیشتر از سایر قسمتهای بنا بوده و در حدود 4/6 متر هست. پوشش سقفها به صورت طاق و چشمه بوده و برای خنک کردن فضا در تابستان در شاه نشین یک بادگیر تعبیه شده است.
دسترسی به تالار از طریق دو راهرو در طرفین تالار میسر میگردد. جبهه شرقی خانه مشتمل بر تالار چلیپایی شکل و دو اتاق سه دری است که به ایوانی به عمق دو متر مشرف میشوند. راهرویی تعبیه شده در طرفین سه دریها به مطبخ و بخش سرویس دهی خانه منتهی میگردد. جبهه غربی شامل سه اتاق سه دری متشابه که بهصورت متوالی کنار یکدیگر چیده شدهاند هست.
در سالهای اخیر سرویس بهداشتی خانه غفوری ورزنه که در گوشه شمال غربی حیاط قرار داشته است تخریب شده است. بهعلاوه به قسمتهایی و پنجرههای بنا آسیب جدی وارد شده است. همچنین به علت عدم وجود عایق رطوبتی مناسب، به قسمتهایی از سقفها آسیب جدی وارد شده است. سقف اتاق میانی جبهه شرقی فرو ریخته است. بعلاوه پوشش سقف مطبخ نیاز به بازسازی دارد. همچنین هره های بام کاملاً از بین رفتهاند.
هنگامی که از بخش جنوبى تالاب و از روستای خارا به طرف تالاب پیش مى رویم. ابتدا یک پوشش گیاهی شامل گز و قیچ مشاهده می شود که با گذر از آن به یک منطقه بیابانى با شن هاى روان…
تا کنون صحبتهای پراکندهای در خصوص علت پوشش چادر سفید خانمهای ورزنه ای مطرح گردید که بدون تعمق در دلایل تاریخی و اجتماعی آن بیشترین علت را به گرمای منطقه نسبت میداد اما این موضوع کمی دور از ذهن به…
مشخصات بنا: مسجد جامع فارفان با مساحتی در حدود ۲۰۰ مترمربع شامل فضای سردر ورودی، محراب و شبستان است که بخش قدیمیتر مسجد را شامل میشود. سردر مسجد جامع روستای فارفان با ابعاد وسیع ایوان بجا مانده از دوران سلجوقی…