خانه غفوری ورزنه

با توجه به مشخصات خانه غفوری ورزنه و تحقیقات محلی و سبک معماری قدمتی 200 ساله (اواخر دوره قاجار) برای بنا تعیین می‌گردد.

خانه غفوری با مساحتی در حدود 1300 متر مربع بنا شده است. فضاها در چهار جبهه حیاط مستطیل شکل خانه و در یک اشکوب چیده شده‌اند. ورودی خانه در گوشه ضلع جنوب غربی واقع شده و شامل هشتی است که توسط راهرویی طویل به گوشه ضلع غربی متصل می‌شود. جبهه زمستان نشین در شمال حیاط جای دارد و مشتمل بر تالار مستطیلی و دو اتاق در طرفین است.

بخش تابستان نشین خانه در ضلع جنوبی شامل تالار چلیپا شکل و دو اتاق سه دری طرفین آن است. ارتفاع در این قسمت بیشتر از سایر قسمت‌های بنا بوده و در حدود 4/6 متر هست. پوشش سقف‌ها به صورت طاق و چشمه بوده و برای خنک کردن فضا در تابستان در شاه نشین یک بادگیر تعبیه شده است.

دسترسی به تالار از طریق دو راهرو در طرفین تالار میسر می‌گردد. جبهه شرقی خانه مشتمل بر تالار چلیپایی شکل و دو اتاق سه دری است که به ایوانی به عمق دو متر مشرف می‌شوند. راهرویی تعبیه شده در طرفین سه دری‌ها به مطبخ و بخش سرویس دهی خانه منتهی می‌گردد. جبهه غربی شامل سه اتاق سه دری متشابه که به‌صورت متوالی کنار یکدیگر چیده شده‌اند هست.

در سال‌های اخیر سرویس بهداشتی خانه غفوری ورزنه که در گوشه شمال غربی حیاط قرار داشته است تخریب شده است. به‌علاوه به قسمت‌هایی و پنجره‌های بنا آسیب جدی وارد شده است. همچنین به علت عدم وجود عایق رطوبتی مناسب، به قسمت‌هایی از سقف‌ها آسیب جدی وارد شده است. سقف اتاق میانی جبهه شرقی فرو ریخته است. بعلاوه پوشش سقف مطبخ نیاز به بازسازی دارد. همچنین هره های بام کاملاً از بین رفته‌اند.

Ghafoori Varzanehs house 2 - خانه غفوری ورزنه
Ghafoori Varzanehs house 1 - خانه غفوری ورزنه

مقالاب مرتبط

carpet weaving 2 - قالی بافی

قالی بافی

commentبدون دیدگاه
در ورزنه و مناطق اطراف آن با وجود آنکه کشاورزی رونق چشمگیری دارد اما از صنایع بزرگ خبری نیست. اما آنچه در اینجا توضیح مختصر آن ضروری به نظر می‌رسد راجع به صنایع دستی به ویژه صنعت فرش و قالی…
قلعه قورتان

روستای قورتان

commentبدون دیدگاه
روستای قورتان از توابع بخش بن رود شهرستان ورزنه در شرق اصفهان و در حاشیه شمالی زاینده‌رود واقع گردیده است. در مورد وجه‌تسمیه این روستا چنین بیان‌شده که در زبان پهلوی مناطقی را که نسبت به محیط پیرامون خود، گودتر…
123 2 - مسجد جامع ورزنه

مسجد جامع ورزنه

commentبدون دیدگاه
اهالی شهر ورزنه در گذشته‌های دور خانه‌های خود را گرداگرد مسجد جامع بنا می‌کردند به طوری که در نقشه‌ها مشاهده می‌شود مسجد جامع تقریباً در وسط کاربری‌های مسکونی قرار دارد. از آثاری که بدست آمده مشخص می‌گردد بنای اولیه مسجد…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.