با توجه به نحوه معماری آب انبار محله پایین قهی مربوط به دوره قاجار میباشد و بنا بر آنچه از اسناد تاریخی بر میآید در دوره ناصرالدینشاه قاجار ساخته شده است. با توجه به شتر دار بودن مردم قهی، بابت هر شتر مبلغ ۲ تومان از مردم وصول و این آب انبار ساخته شده است که آب آن از قنات کلوفه قهی تأمین میشده و بنام آب انبار خان نیز مشهور است.
آب انبار محله پایین قهی دارای پلان مدور است و چهار بادگیر در چهار طرف آن قرار گرفتهاند. پلان این بادگیرها هشت ضلعی است و از تمام جهات جریان هوا را به داخل هدایت میکنند. ارتفاع بادگیرها حدود ۱۰ متر است و نمای آجری دارند. گنبد آب انبار ۱۱ متر قطر دارد و قسمت بیرونی آن توسط آجر مربع پوشش یافته است.
نمای دهانه ورودی بعد از تخریب به مرور زمان، مجدداً نوسازی شده است. بعد از سردر با قوس هلال سی، سقف به صورت یک تکه، تخت است و بعد از قسمت فضای مکث که به متعادل شدن شیب پله کمک میکند، راه پله را یک طاق با قوس جناغی پوشش میدهد. در قسمت ابتدائی راه پله پنج مشبک جهت نورگیری راه پله طولانی و شیب دار تعبیه شده است. نماهای داخلی در قسمت دیوارها و پشت بغلها به شیوه خفته راسته آجر کاری شده است.
مشخصات قلعه خیر آباد: سال ساخت قلعه خیر آباد بدرستی مشخص نیست ولی با توجه به شیوه معماری بنا و تحقیقات به عمل آمده در محل اقامت بنا به ۲۰۰ الی ۲۵۰ سال گذشته بر میگردد و در دوران قاجار…
مشخصات مسجد جامع قهی: با توجه به شواهد موجود، شالوده مسجد جامع قهی به چند صد سال پیش میرسد و دوره بندی بنا نیاز به مطالعه و بررسی بیشتری دارد. آنچه مسلم است شبستان جبهه شمالی مربوط به دوره قاجار…
مشخصات مسجد جامع هرند: با توجه به شواهد تاریخی و سبک معماری بنا مربوط به دوره ایلخانی میباشد و در دوره صفویه دخل و تصرفاتی در بنا ایجاد گردیده است. مسجد جامع هرند از جمله مساجد تک ایوانی بوده و ترکیبی…