آب انبار حاج محمد جعفر ورزنه

آب انبار حاج محمد جعفر مربوط به دوران صفویه  می‌باشد و چون توسط شخصی به نام حاج محمد جعفر ساخته شده و به همین نام نیز معروف می‌باشد. این بنا در بیرون از حصار شهر و کنار دروازه پچویز قرار دارد.

آب انبار حاج محمد جعفر مساحتی در حدود 120 مترمربع شامل فضای مخزن و ورودی می‌باشد. در قسمت شمال مخزن ورودی آب انبار تعبیه شده است؛ که پس از پر کردن مخزن این قسمت بسته خواهد شد. یکی از خصوصیات آب انبارهای شهر ورزنه بالا بودن سطح آنهاست در نتیجه برای اینکه حجم آب را افزایش دهند آب انبار را در سطح وسیع می‌ساختند.  این آب انبار دارای پاشیر نبوده و برای برداشت آب از پله‌های واقع در غرب آب انبار استفاده می‌کرده‌اند. همچنین این آب انبار دارای  بادگیری  است مربع شکل و ارتفاع 5/8 متر که در قسمت شمال آن بر روی یک پنجره مشبک  که  برای تهویه و خنک شدن آب مخزن تعبیه شده است قرار دارد .

آب انبار حاج محمد جعفر ورزنه دارای پلان مربع شکل با 9 چشمه تاق می‌باشد که چهار ستون وسط آن قرار دارد و چنانکه گفته شد پاشیر آن در سمت غرب آن قرار دارد.

این بنا در سالهای گذشته کاربری خود را از دست داده و در حال حاضر هیچ گونه استفاده‌ای از آن نمی‌شود. به دلیل دارا بودن معماری با ارزش و قرار گرفتن بنا در بافت شهر ورزنه به عنوان یکی از عناصر تشکیل دهنده بافت حائز اهمیت است. این بنا اکنون توسط شهرداری شهر ورزنه در حال مرمت است.

تأمین آب، آب انبارهای ورزنه در موقع طغیان آب زاینده رود انجام می‌گرفته و آب مورد نیاز 6 ماهه آن را تأمین می‌کرده است این در حالی است که اکثر جاها آب انبارها را توسط قناتها پر می‌کرده‌اند.

Cistern haj mohammad jafar 1 - آب انبار حاج محمد جعفر ورزنه
Cistern haj mohammad jafar 2 - آب انبار حاج محمد جعفر ورزنه

مقالاب مرتبط

امامزاده شاه زین‌العابدین ورزنه

امامزاده شاه زین‌العابدین ورزنه

commentبدون دیدگاه
در ۲ کیلومتری شرق ورزنه امامزاده شاه زین‌العابدین مدفون‌شده است.  براثر شجره‌نامه‌ای که در این امامزاده نگه‌داری می‌شود نسبت این امامزاده به ترتیب صفحه بعد به امام جعفر صادق می‌رسد: «زین‌العابدین ابن علی بن محمد بن احمد بن عیسی بن…
varzaneh desert - کویر ورزنه (کویر خارا)

کویر ورزنه (کویر خارا)

commentبدون دیدگاه
کویر ورزنه از منظر عموم به پهنه‌ای از حاشیه غربی تالاب گاوخونی اطلاق می‌گردد. این کویر مساحتی بالغ‌بر ۱۷۰۰۰ هکتار را از ماسه‌بادی پرکرده است. تپه‌هایی که احیاناً با ارتفاع ۱۰۰ متر با عرض تقریبی ۳۰ کیلومتر از تالاب گاوخونی…
گاو چاه

گاوچاه

commentبدون دیدگاه
انسان از گذشته دور و از زمانی که به کشاورزی مشغول شد یا در کنار چشمه و یا در کنار رودخانه به فکر استفاده و مهار آب افتاد. چشمه‌ها به لحاظ اینکه در سطح زمین جریان داشت تنها زحمت هدایت…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.