بخش مرکزی استان اصفهان
بخش مرکزی اصفهان دارای وسعتی حدود۱۴۶۴ کیلومترمربع میباشد که از شمال به شهرستان برخوار و میمه، از شرق به بخش کوهپایه و جلگه، از غرب به شهرستان خمینیشهر و فلاورجان، از جنوب به شهرستان شهرضا، از جنوب غربی به شهرستان مبارکه و از جنوب شرقی به بخش جرقویه سفلی محدود میباشد.
آبوهوای آن درمجموع معتدل خشک با تابستانهای نسبتاً گرم و زمستانهای نیمه سرد و میزان متوسط بارندگی ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیمتر و متوسط درجه حرارت سالیانه ۱۵ درجه سانتیگراد است.
بخش مرکزی اصفهان شامل ۶ دهستان به نامهای براآن شمالی، براآن جنوبی، جی، کرارج، قهاب شمالی و قهاب جنوبی و ۳ شهر به نامهای بهارستان، قهجاورستان و خوراسگان و تعداد ۷۸ روستا و تعدادی مزرعه میباشد.
جمعیت بخش مرکزی در سرشماری ۹۰ بالغ ۲۰۹۷۰۴ نفر بوده است که در ۷۸ روستا و ۳ شهر در بخش مرکزی سکونت دارند، که جوانی جمعیت قابلتوجه است.
محور عمده فعالیت اهالی، کشاورزی، صنعت و خدمات است ازنظر کشاورزی بیش از ۶۰ % اراضی سطح زیر کشت شهرستان در بخش مرکزی است که بهواسطه وجود رودخانه زایندهرود اهمیت زیادی دارد و مهمترین محصولات آن شامل غلات، چغندرقند،سیفی جات دانههای روغنی، حبوبات و همچنین علوفههای دامی به شمار میروند.
موقعیت صنعتی و کارگاهی: کارخانههای و کارگاههای متـعددی در شهرستـان اصفهان فعالیت دارد که ۸۰ % آن در بخش مرکزی میباشد.
صنایعدستی رایج در بین اهالی میتوان به بافت قالی، گلیم و قالیچه اشاره نمود. صنایعدستی دیگری نظیر مینیاتور، قلمزنی، قلمکاری، زریبافی، میناکاری، تذهیب، منبتکاری، خاتمکاری متداول است.
تعدادی از مراکز مهم اقتصادی زیر بنائی و نظامی استان از قبیل سیلوهای ذخیره گندم، مرکز تکنولوژی هستهای فرودگاه شهید بهشتی، پروفیل سپاهان، پایگاه هوائی شهید بابائی، پایگاه هوانیروز، تعدادی از پادگانهای مهم نظامی و سایت سازمان مواد زائد شهرداری اصفهان در محدوده این بخش مستقر میباشد.
اطلاعات جغرافیایی و جمعیتی بخش مرکزی اصفهـان
وسعت بخش ۱۴۶۴ کیلومترمربع
تعداد شهر:۳ ، شامل بهارستان ، خوراسگان و قهجاورستان
تعداد دهستان : ۶ شامل قهاب جنوبی ، قهاب شمالی، براآن جنوبی ، براآن شمالی، کرارج و جی
تعداد روستا: ۷۸ روستای بالای یکصد نفر جمعیت و دارای شورای اسلامی و ۵ روستای کمتر از یکصد نفر جمعیت ( فاقد شورای اسلامی )
وضعیت دین و مذهب
دین اهالی بخش مرکزی اصفهان اسلام و مذهب آنان شیعه میباشد مردم بومی ساکن در این بخش افراد مذهبی بوده و در ماههای محرم و صفر با برگزاری مراسم عزاداری در سطح روستاها و حملونقل و علم معمولاً در هرروز از دهه اول محرم دریکی از روستاها اجتماع نموده و هیئتهای مذهبی مراسم پرشور عزاداری سالار شهیدان را برگزار مینمایند.
در روز یازدهم محرم شاهد تجمع عزاداران حسینی و دستههای مذهبی در امامزاده چهارمیان میباشیم که تعداد شرکتکنندگان قابلتوجه میباشد. ضمناً مراسم تعزیهخوانی بهصورت سنتی در بعضی از روستاها برگزار میگردد و در ماه مبارک رمضان نیز با اعزام روحانیون توسط سازمان تبلیغات اسلامی و حوزه علمیه قم کلاسهای قرآن و احکام و مراسم احیاء در مساجد و حسینیهها برگزار میگردد.
ضمناً در شهرهای بهارستان و خوراسگان نماز سیاسی عبادی جمعه برگزار میشود.
اهالی بخش مرکزی در سالهای دفاع مقدس در جبههها حضور فعال داشته و تعداد ۱۵۱ شهید گرانقدر تقدیم اسلام و انقلاب نمودهاند و همچنین در عرصههای مختلف ازجمله حضور در انتخابات و راهپیمایی در مناسبتهای روز جهانی قدس و پیروزی انقلاب اسلامی حضور چشمگیر دارند.